Masos i masies d’Horta i Guinardó (I)

Inicio aquest post amb molt d’entusiasme, ja que…recentment s’han salvat dos espais de gran valor patrimonial, la Torre Garcini i la Casa Ravetllat Pla!

La Torre Garcini ha estat molt ben conservada, data del 1796, i gràcies a la conservació dels seus antic propietaris podrem gaudir-la tots i totes aviat, com explicaré més endavant.

En canvi, la Casa Ravetllat Pla feia dècades que s’amagava (i s’amaga encara) darrera d’una densa i descuidada vegetació, entre l’Avinguda Verge de Montserrat i AlfonsX, just a damunt de l’ Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. De petita sempre em preguntava què s’hi amagava darrera dels barrots que protegeixen l’inmens jardí i la casa, ja que fa temps que ha tingut el mateix aspecte, una mica fantasmagòric, de mansió abandonada…el què no sabia és que a dins s’hi amagava un gran tresor: relíquies i antigualles d’un gran valor, tant històric com material, una casa plena d’objectes i de mobles de gran interès, que la seva propietària va anar acumulant al llarg de la seva vida i que ara, després de la seva mort, la de l’última propietària- sense hereu-, ha cedit a una fundació del barri que ho reconvertirà en museu. De la part del jardí se n’encarregarà l’Ajuntament, que el destinarà a un ús públic per al barri, cuidant i rehabilitant el seu entramat de caminets i de vegetació.

És una gran notícia!una fita aconseguida gràcies en bona part a les reivindicacions de les associacions del barri!

L’aspecte actual de la casa, vista des dels barrots i les parets que l’encerclen, és aquest:

Imatge

Imatge

Imatge

Imatge

Quan s’obri al públic, i això està previst que sigui abans de l’estiu, estic segura que les vistes seran molt bones, ja que el terreny té molta pendent i al davant no hi ha cap edificació, ja que ens trobem amb la Ronda del Guinardó, i, com he comentat, més avall amb l’ Hospital de Sant Pau.

Es troba al costat de Can Planàs, l’actual Centre cívic del barri, i a prop de la Parròquia de la Verge de Montserrat, annexada a una escola.

Imatge

L’escola, i la parròquia:

Imatge

Imatge

La casa, en els seus orígens, va ser un institut de recerca mèdica i farmacològica per a trobar medicaments contra la tuberculosi; de fet, en van trobar, un anomenat “sang de cavall”, que es va comercialitzar a l’època (meitat i principis del segle XX), i era el motiu pel qual l’espai disposava de cavallerisses amb capacitat per a més de 100 cavalls, ja que els hi feien extraccions de sang, poca cosa..

Per altra banda, un altre mas amb molta història, i ben conservat, el trobem a prop, al barri de Can Baró, a la vessant sud del Turó de la Rovira, l’anomenat Can Baró o Masia Baró, que en la seva època de plenitud (als segles XVII,XVIII), disposava de terres amb una extensió de 45 hectàrees al seu voltant (equivalents a 45 pomes de l’eixample), i que va tenir un paper notable al llarg del segle XX, involucrat en moviments llibertaris i republicans, i servint com a Hospital de guerra durant la guerra civil, i refugi durant la Setmana Tràgica.

A les terres del mas antigament s’hi han cultivat cereals, arbres fruiters i garrofers.

Aquest mas, tot i la urbanització del seu voltant, ha pogut sobreviure a l’especulació inmobiliària, tot i que resta quasi engolit pels edificis que l’envolten. Avui en dia s’ha convertit en una escola concertada, de la Fundació ACIS, per tant resta molt ben conservada.

L’escola promou el reciclatge i les pràctiques sostenibles entre els seus alumnes, i disposa d’un hort propi.

Es troba situat a la plaça de Can Baró, enmig del petit barri de Can Baró, un barri que va tenir una gran rellevància al seu dia.

Imatge

Imatge

Cases del voltant:

Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s