Sant Martí de Provençals: un poblet al mig de Barcelona

Reconec que jo i les masies tenim una atracció especial. Potser és el fet que he crescut en una ciutat i sento enyorança d’un dia a dia rural (o semirural ) que mai he tingut però que sempre he desitjat. I potser per això m’entusiasmo tant quan descobreixo una altra relíquia d’un passat agrícola enmig del súmmum de la civilització, la ciutat.

Un vestigi del passat que ens indica que en aquell indret passaven coses molt diferents de les que passen ara; que enlloc de cotxes i edificis – uns de més estètics que d’altres -, ens trobàvem amb camins empedrats, camins plens de pols, soroll de cavalls i carruatges. 

I, també, una bonica parròquia presidint l’entramat de cases, masies, barraques, horts i molins. N’hi ha de molt ben conservades.

Una d’elles, la de Sant Martí de Provençals, es troba al bell mig del barri de La Verneda, a Barcelona, al districte de Sant Martí, antic municipi de Sant Martí de Provençals: així és com s’anomenava abans d’annexionar-se a Barcelona l’any 1897 – com ho feren altres poblacions veïnes del Pla de Barcelona -.

Són aquests vestigis del passat els que ens indiquen com era aquell indret ara fa 100, 200 anys, i més enrera en el temps. I és que Barcelona no sempre ha estat tant cohesionada com ho està ara. Municipis com Gràcia, Horta o Sant Andreu van estar molt de temps separats físicament del centre de Barcelona, el què era Barcelona aleshores, abans de crear l’Eixample. Hi ha traçats que comunicaven la ciutat amb els pobles veïns, per camins centenaris, com és el camí tradicional d’Horta, que anava des d’el Portal Nou fins a la muntanya literalment, travessant les masies i els conreus que hi havia al llarg del camí. Per alguna cosa Horta es diu com es diu, i és que aigua i terres de conreu no en faltaven.

D’aquell passat poques construccions resten dempeus avui dia, però afortunadament algunes, per aquelles coses del destí, s’han salvat de l’enderrocament i de ser engolides per el complex entramat urbà actual.

Al nucli antic del barri de Sant Martí, a La Vernda, ens trobem amb un d’aquests casos. Em sembla increïble no haber-ho descobert abans, no haber estat conscient de la seva existència. I és que tots coneixem l’Església de Santa Maria del Mar, tant característica, tant mil.lenària i amb tanta història, però, ¿perquè no coneixem l’església de St. Martí de Provençals? amb una història similar, una església que cohabità en el temps i espai amb la tant coneguda Santa Maria del Mar, amb qui consta documentada una estreta relació ja des de l’any 1502.

Una església que està rodejada de tres masies que resten dempeus en molt bon estat, destinades a diferents usos públics pel barri. Provablement és un conjunt conegut a la zona, i a tot el districte, però és una llàstima que no vagi més enllà de les seves fronteres.

És interessant saber que aquesta àrea, l’antiga població de Provençals, que abans del 1502 depenia de Sant Andreu del Palomar, i les zones veïnes, deuen la seva existència a l’antic Rec Comtal i a la canalització d’aigües del riu Besòs, ja que va permetre construïr-hi molins i masies i fer un ús productiu de la terra; i que, al llarg del seu pas, des de l’actual barri de Vallbona a Nou Barris fins al barri gòtic del Casc Antic, nodria els terrenys de l’est del Pla de Barcelona, de la muntanya fins al mar.

Però això, el Rec Comtal, ja és una altra història..

Us deixo amb una petita mostra del magnífic patrimoni del nucli antic de Provençals, l’ Església, i les tres masies que l’envolten, al bell mig del Parc de Sant Martí. Val la pena fer-hi una visita.

S’ha de dir que el Parc en sí no es caracteritza per la seva bellesa i esplendor, però si més no protegeix el nucli antic de l’espai urbanitzat.

Imatge

Imatge

 

Imatge

Cadascuna de les tres masies té un ús específic. 

Can Cadena, amb uns horts d’ús públic oberts els caps de setmana i festius, i la més propera a la Parròquia. També es pot visitar l’interior de la masia.

Imatge

Imatge

Imatge

Centre residencial Can Planas.

Imatge

Ludoteca municipal Ca l’Arnó.

Imatge

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s